“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

Sint-Jan in de media

Heb jij Sinterklaas zondag 19 november op het dak van de Sint-Jan ontmoet? Bekijk hier de foto's!

Op zondag 19 november maakt Sinterklaas zijn jaarlijkse intocht in ’s-Hertogenbosch, en jij kunt erbij zijn! Bereid je voor op een onvergetelijke middag, want we verwelkomen de Goedheiligman op een wel heel bijzondere locatie: het dak van de Sint-Jan. Hoe laat hij exact komt is nog een verrassing!

Download hier je kleurplaat!

Tijdens de persconferentie op 18 december is bekend geworden dat Nederland in lockdown gaat. De gemeente van ’s-Hertogenbosch heeft besloten dat ook de kerststal - als ‘doorstroomlocatie’ - per direct gesloten is.

De lockdown duurt tot 14 januari 2022. Tegen die tijd volgt nieuwe informatie. We hopen op uw begrip.

Voorlopig is het niet mogelijk nieuwe tickets te reserveren. De administratie van de parochie werkt de komende dagen aan het afhandelen van de reeds bestelde tickets die in de periode van de lockdown vallen.

Stichting Steunberen is onlosmakelijk verbonden met de restauratie van de kathedrale basiliek Sint-Jan. De stichting zet zich al jaren in voor het behoud van het nationaal monument door geld in te zamelen voor zowel de uitwendige restauratie en het onderhoud van de Sint-Jan. Maurice Ackermans is de voorzitter van Stichting Steunberen en blikt terug op de geslaagde Steunberenbijeenkomst die plaatsvond op 16 oktober.

Al geruime tijd zijn we bezig met het maken van een langetermijnplanning voor het onderhoud en de restauratie van onze eeuwenoude Sint-Jan. Vice-voorzitter van Stichting Nationaal Monument Sint-Jan, Harry Cox, en bouwopzichter Maikel Niël vertellen meer over de plannen voor de komende jaren en blikken terug op wat er het afgelopen jaar is gerestaureerd.

De meimaand is een bijzondere maand voor de Sint-Jan en haar bezoekers. Zoals ieder jaar staat deze maand in het teken van de heilige Maria. Normaliter is het ook een drukke maand. Vele bezoekers komen genieten van de schoonheid van ons prachtige monument. Nu is het allemaal toch even anders. Dit jaar moeten we het helaas doen met livestreambeelden en natuurlijk onze mooie herinneringen.

Fotografie: John Wolfs

In 2007 stonden de kranten vol met nieuws over de prachtige zilveren Sint-Jan die in beperkte oplage verkrijgbaar was. Venrooy Goud- en Zilverindustrie uit ‘s-Hertogenbosch nam destijds het initiatief om een unieke zilveren replica van de kathedraal (schaal 1:800) te maken. De opbrengsten kwamen ten goede aan het bekostigen van de restauratie van de kathedraal. Het is een project waar met veel liefde voor de Sint-Jan aan is gewerkt . De zilveren replica’s werden aangeschaft door echte liefhebbers die daarmee ook de restauratie stevig ondersteunden. De replica’s zijn al jaren niet meer verkrijgbaar. Toch kwamen er onlangs weer twee exemplaren beschikbaar.

Tien zandstenen engelen die al sinds 1870 op de Sint-Jan in Den Bosch staan, zijn nu voor enkele maanden in een werkplaats in Nijmegen. "Hier worden de beelden grondig opgekapt zodat ze er weer een paar honderd jaar tegenaan kunnen op het dak van de kathedraal", aldus restaurator Adriaan van Rossem.

Bij het zien van de eerste beelden van de Notre Dame was het in de groepsapp van de Bossche brandweermannen direct duidelijk: die is verloren. Want ze weten dat je er héél snel bij moet zijn als een kerk in brand staat. Daarom oefenen ze jaarlijks op mogelijke brand in de Sint Jan in Den Bosch.

Het RTL 4 programma Koffietijd / 5 Uur Live heeft aandacht besteed aan de Sint-Janskathedraal. Over de noodzaak van restaureren en de daarbij horende fondswerving.

 

Voor veel Bosschenaren is ze een soort steun en toeverlaat: de Zoete Lieve Vrouw. Al eeuwenlang is zij de beschermvrouwe van de stad. Maar toch zullen ze het in Den Bosch ruim een week zonder haar moeten doen. Het beeldwerk is zo verouderd dat het gerestaureerd moet worden.

Vanaf donderdag 22 maart tot Pasen is het 650-jaar oude beeldwerk weg uit de Sint Jan. 

De beroemde kerststal van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch heeft op dinsdag 12 december 2017 haar poorten geopend. Het bezoek aan de stal is een ware belevenis, zeker voor kinderen. Het geheel brengt door speciale belichting, (dieren)-geluiden en de licht bewegende Jozef en Maria, het aloude verhaal op een bijzondere manier tot leven.  

Om de restauratie van de Sint-Jan te bekostigen, zijn allerlei initiatieven genomen. Een, ook letterlijk, schitterend idee was dat van het vervaardigen van een ‘Zilveren Sint-Jan’. Venrooy Goud- en Zilverindustrie uit ‘s-Hertogenbosch nam zo’n vijftien jaar geleden het initiatief tot de vervaardiging van een unieke zilveren replica van de kathedraal, schaal 1:800. Een project waar met veel liefde voor de Sint-Jan aan is gewerkt.

Op de Sint-Jan staan op de bogen 96 luchtboogbeeldjes. Dat aantal was de ambitie voor de stichting Steunberen van de Sint-Jan, vertelt voorzitter Maurice Ackermans. “We gaan ons vijfde jaar en hopen in 2017 onze honderdste Steunbeer te werven.

In 2017 wordt verder gewerkt aan restauratie en onderhoud van het Noordertransept. Begin januari wordt de steiger die nu bij de entree van de Mariakapel staat, verplaats in oostelijke richting.

“Het geeft ons een ongelofelijk dankbaar gevoel dat we maar liefst 125.000 mensen hebben mogen ontvangen op de Sint-Jan. De Wonderlijke Klim is zeer enthousiast ontvangen en we kijken er zeer tevreden op terug’, vertelt initiatiefnemer Herman Lerou.

Een Wonderlijke Klim is helaas weer voorbij, maar wat was het mooi. Lees hier meer over in de terugblik naar Een Wonderlijke Klim. Dat is ook de media niet ontgaan. Hieronder vindt u een overzicht van hoe Een Wonderlijke Klim is getoond in diverse media. 

De Sint-Jan heeft een korte adempauze zonder steigers. Tenminste, steigers die nodig zijn voor de restauratie. De machtige steigers die nu aan de Paradezijde staan, zijn voor Een Wonderlijke Klim. Kom vanuit de dakgoten de 96 luchtboogbeeldjes van de Sint-Jan bewonderen. Dat kan vanaf 5 maart.

Posts op Twitter