“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

28 Feb 2023

De Avontuurlijke Klim op de Sint-Jan

Wegens eerder succes geprolongeerd, nu nog hoger 

Ruim 120.000 bezoekers liepen in 2016, in het jaar dat 's-Hertogenbosch de 500e sterfdatum van stadsgenoot Jeroen Bosch herdacht, op 25 meter hoogte door de dakgoten van de Sint-Janskathedraal. Vanaf eind mei 2023 organiseert Stichting Nationaal Monument Sint-Jan een nieuwe klim: De Avontuurlijke Klim. Voor een X aantal maanden worden dagelijks niet alleen de bekende luchtboogbeelden zichtbaar, De Avontuurlijke Klim brengt het grote publiek dit jaar naar nog grotere hoogte. Lopend over de nok van het dak en rondom de Vieringstoren. Een unieke ervaring op bijna 50 meter hoogte! De bouw van de steigerconstructie voor de restauratie van het dak is deze week gestart en op deze constructie zal ook de Klim plaatsvinden. 

Klik hier voor jouw tickets!

Categorie: Nieuws
Geschreven door: Maartje

Restauratie dak 
Met de noodzakelijke vernieuwing van het dak op de agenda en het succes van Een Wonderlijke Klim (2016) in het achterhoofd, werd het plan gesmeed om nog één keer een klim te organiseren om zoveel mogelijk bezoekers een unieke belevenis te geven én om zoveel mogelijk geld voor de restauratie te genereren. Met de reeds benodigde bouwsteigers als uitgangspunt. Nu de leien op het dak worden vervangen, is deze klim een ‘once in a lifetime opportunity’ omdat het plaatsen van een dergelijke steiger- en wandelconstructie de komende 100 jaar niet meer mogelijk zal zijn. “Door de steun van vele sponsoren, het kerkbestuur, Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch, De Blauwe Engelen, de gemeente ’s-Hertogenbosch, Nico de Bont en Artishock events & marketing, kunnen we deze bijzondere ervaring daadwerkelijk realiseren. Om van dichtbij de detaillering van de Sint-Jan bekijken. Maar ook het adembenemende uitzicht op ‘s-Hertogenbosch en omgeving als je je eenmaal omdraait.” Aldus Ton Rombouts, voorzitter Stichting Nationaal Monument Sint-Jan.  

 

Route 
Samen met een gids van Kring Vrienden ‘s-Hertogenbosch, wordt nu nog één keer de mogelijkheid geboden om letterlijk over het dak de Sint-Jan te lopen. Je loopt vervolgens rondom de Vieringstoren, daar waaronder het alziend oog zich bevindt. Ook enkele luchtboogbeeldjes zijn goed te bekijken. En ken je het verhaal van de grote brand uit de 16e eeuw al? Tijdens De Avontuurlijke Klim praat de gids van Kring Vrienden je bij over de rijke geschiedenis.  

 

Excursie & ticketing 
'De Avontuurlijke Klim' leidt de bezoekers in groepjes van maximaal 15 personen via speciaal aangelegde steigers en trappen naar 50 meter hoogte. Voor een adembenemend uitzicht over de stad, natuurgebied Het Bossche Broek en daarnaast ook beter “zicht” op de architectuur van de Sint-Jan. De verschillende bouwstijlen, het gebruik van de 20 verschillende soorten natuursteen en de bouwconstructie. Vanaf 7 april kan men via www.sint-jan.nl meer informatie omtrent deze rondleiding en andere activiteiten terugvinden, dan wel tickets bestellen.  

 

Achtergrondinformatie 
De Avontuurlijke Klim wordt gerealiseerd door Stichting Nationaal Monument Sint-Jan, die zich bezighoudt met de fondsenwerving ten behoeve van de restauratie van de kathedraal. Sponsoren maken de unieke wandeling mogelijk door de kosten te dekken. De opbrengsten uit onder andere de merchandise en kaartverkoop van De Avontuurlijke Klim komen ten goede aan de doorlopend noodzakelijke restauratiewerkzaamheden om de eeuwenoude tradities te behouden. Om het grote publiek ook in de toekomst te verrassen en verwonderen. 
 

Posts op Twitter