“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

08 Dec 2021

Eindelijk weer samen: Steunberen ontmoeten elkaar in Sint-Jan

Stichting Steunberen is onlosmakelijk verbonden met de restauratie van de kathedrale basiliek Sint-Jan. De stichting zet zich al jaren in voor het behoud van het nationaal monument door geld in te zamelen voor zowel de uitwendige restauratie en het onderhoud van de Sint-Jan. Maurice Ackermans is de voorzitter van Stichting Steunberen en blikt terug op de geslaagde Steunberenbijeenkomst die plaatsvond op 16 oktober.

Categorie: Sint-Jan in de media
Geschreven door: Maartje

Stichting Nationaal Monument Sint-Jan ontvangt 80% van het benodigde restauratiebudget van subsidies. De overige 20% wordt op verschillende manieren ingezameld. De trouwe gevers zijn de Steunberen die jaarlijks een vast bedrag geven om de Sint-Jan te onderhouden. Normaliter komen zij tweemaal per jaar samen. Tijdens deze bijeenkomsten worden de Steunberen verrast met een lunch, een borrel en exclusieve sprekers, lezingen of culturele versnaperingen. Op dit moment zijn er ongeveer 100 steunberen.

De eerste bijeenkomst na de coronatijd
Ackermans blikt terug op een geslaagde bijeenkomst. “De Steunberen werden getrakteerd op een lezing van Jan van Oudheusden, een historicus met veel kennis van de Brabantse geschiedenis. Hij gaf een beeldende lezing over alles wat de kathedraal de afgelopen eeuwen heeft doorstaan. Aansluitend volgde er een exclusief orgelspel van Veronique van den Engh, de vaste organist van de Sint-Jan. Dit was een erg mooie toevoeging omdat ook het orgel van de Sint-Jan een van de beste orgels ter wereld is.”

“Het was fijn om elkaar weer te kunnen ontmoeten”, vervolgt Ackermans. “Deze eerste bijeenkomst vond plaats in de Sint-Jan zelf. Normaal gesproken ontmoeten wij elkaar hier niet, maar nu voelde het goed dit hier te doen, om als Steunberen de Sint-Jan weer te steunen door er te zijn. Ook was de kerk mooi verlicht met veel kaarsen, de sfeer was hierdoor meteen goed. We hebben het Bossche erfgoed weer gevierd.”

Ackermans: “Zelf heb ik hele speciale herinneringen aan de Sint-Jan. Elke dag als ik wakker word en mijn hoofd optil, zie ik op de kathedraal hoe laat het is. Dit vind ik heel bijzonder. Er zijn vast ook anderen die op eenzelfde vertrouwde en fijne manier een verbintenis voelen met de Sint-Jan. Deze mensen roep ik op om de kathedraal ook te steunen.”

Steun de Sint-Jan
De restauratie van de Sint-Jan is nog in volle gang. Het is een langdurig project en ook het onderhoud blijft altijd nodig. Nieuwe steunberen zijn altijd welkom. Stichting Nationaal Monument Sint-Jan is voorzien van een ANBI-status. Draagt u de Sint-Jan ook een warm hart toe? Word Steunbeer! Meer informatie en de contactgegevens vindt u op www.sint-jan.nl/stichting-steunberen

Posts op Twitter