“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

26 Apr 2021

Aan het woord: De luchtboogbeelden

In deze rubriek leert u meer over de unieke onderdelen van onze kathedraal, zoals de beelden, kunstwerken of glas-in-loodramen. In deze nieuwsbrief maakt u kennis met de luchtboogbeelden.

Categorie: Nieuws
Geschreven door: Maartje

Hoog boven de binnenstad zitten we. Een bont gezelschap dat al eeuwen op de luchtbogen zit. Verscholen voor het oog van onoplettende voorbijgangers. We kijken niet naar jullie, maar richten onze blik op de hemel. Wij zijn de luchtboogbeelden van de Sint-Jan.

Een eigen persoonlijkheid

We zijn stuk voor stuk uniek én we zijn met velen. Een familie bestaande uit 96 unieke fabeldieren, muzikanten, werklieden, monsters, draken en hybriden. De hybriden onder ons zijn speciaal. Ze zijn samengesteld uit elementen van verschillende dieren. De bekende Bossche schilder Jeroen Bosch heeft ons vermoedelijk bedacht. We zijn een herinnering aan zijn gedachtegoed en werk, een unieke blik op de tijd waarin hij leefde. U kijkt uw ogen uit hierboven!

We zijn hier niet alleen om de kathedraal te sieren. We hebben de belangrijke taak om de Sint-Jan vanaf boven te beschermen tegen het kwade. Dat doen wij al sinds de zestiende eeuw. Zowel aan de zuidkant als de noordkant van de kathedraal staan wij op de uitkijk.

We missen het bezoek

In 2016 was het feest tussen de luchtbogen. In groten getale kwam u naar boven om ons te bezoeken. Het was een behoorlijke klim. We keken u voor het eerst recht in de ogen. U telde ons, wees naar onze levendige gezichtsuitdrukkingen en speculeerde over onze dagelijkse bezigheden, zoals de instrumenten die we bespelen en de ambachten die we beheersen.

Het afgelopen jaar is er veel veranderd. De straten die wij van bovenaf zo goed kennen, zijn leeg geworden. Het is stil in de Bossche binnenstad en het leven speelt zich voornamelijk af achter gesloten deuren. We spitsen onze oren en zijn stil in de hoop jullie geroezemoes snel weer te horen.

Bent u nieuwsgierig naar ons geworden? Kijk voortaan eens omhoog als u langsloopt en richt uw ogen op de 25 meter hoge luchtbogen. Misschien vangt u wel een glimp van ons op! De Sint-Jan is ons thuis dus we blijven hier nog wel even rondhangen.

Posts op Twitter