“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

26 Apr 2021

Er zijn weer twee zilveren Sint-Jan miniaturen beschikbaar

In 2007 stonden de kranten vol met nieuws over de prachtige zilveren Sint-Jan die in beperkte oplage verkrijgbaar was. Venrooy Goud- en Zilverindustrie uit ‘s-Hertogenbosch nam destijds het initiatief om een unieke zilveren replica van de kathedraal (schaal 1:800) te maken. De opbrengsten kwamen ten goede aan het bekostigen van de restauratie van de kathedraal. Het is een project waar met veel liefde voor de Sint-Jan aan is gewerkt . De zilveren replica’s werden aangeschaft door echte liefhebbers die daarmee ook de restauratie stevig ondersteunden. De replica’s zijn al jaren niet meer verkrijgbaar. Toch kwamen er onlangs weer twee exemplaren beschikbaar.

Categorie: Sint-Jan in de media
Geschreven door: Maartje

Een prachtig project

Het maakproces van de zilveren Sint-Jan was lang en ingewikkeld. Nique Venrooy, eigenaar Venrooy Goud- en Zilverindustrie B.V., vertelt over de uitdagingen van dit project. “Toentertijd hadden we nog niet de technologische snufjes waar we nu over beschikken. Nu zou je zeker een 3D-bestand tot je beschikking hebben om het proces te versnellen.” Lei Lennaerts, de graveur die destijds aan het project werkte, vult hem aan. “We zijn begonnen met het bekijken van de mogelijkheden. Samen met goudsmid Petro van Ewijk werd besloten om eerst de middentoren van de Sint-Jan te maken. Als dat lukte, dan konden we rest ook wel aan.” Er volgde een lang traject waarbij bouwtekeningen bekeken werden. Om de details helemaal goed te krijgen, gingen de zilverspecialisten zelfs mee op de steigers en maakten ze foto’s. “Allemaal om zo dicht mogelijk bij het origineel te komen”, vertelt Venrooy.

Een speciaal boek

Om het unieke project van de Zilveren Sint-Jan te omlijsten is er destijds een boek geschreven over de totstandkoming van het project en het maakproces. Volgens Venrooy is het een heel speciaal boek. “Het boek vertelt meer over de historie van de Sint-Jan en gaat dieper in op de miniaturen. Het is heel speciaal en vakkundig opgesteld door mensen uit het vakgebied.” Volgens Lennaerts is het niet alleen de inhoud die het boek uniek maakt. “Op de voorkant van het boek is een zilveren boekplaatje geplaatst. Hierop is een boom te zien. Dit was het keurmerk van de Bossche goudsmeden, het is echt een stukje geschiedenis dat onderdeel is van een lange traditie van ’s-Hertogenbosch als stad van de goudsmeden.”

Een uniek gezelschap

Volgens Venrooy en Lennaerts gaat de schoonheid van de zilveren Sint-Jan nooit verloren. Venrooy: “Het kopen van een zilveren Sint-Jan is een hele mooie manier om bij te dragen aan het behoud van het Bossche erfgoed. Je kunt natuurlijk zomaar geld geven, maar in dit geval krijg je letterlijk waar je aan bijdraagt: de kathedraal. Het is gewoon prachtig om altijd een blik te kunnen werpen op de mooie Sint-Jan.” De miniaturen die jaren geleden verkocht zijn, staan bij mensen thuis, bij bedrijven, maar ook in het stadhuis bij de burgemeester. “Je sluit je aan bij een uniek gezelschap”, zegt Venrooy.

Venrooy en Lennaerts dragen het project nog steeds een warm hart toe. Volgens Lennaerts was het een unieke ervaring. “Het handwerk is een echt ambacht. Het is mooi dat dit nog steeds zo bestaat.” Venrooy knikt instemmend en vult hem aan. “Het gevoel dat wij erbij hebben is heel mooi. We konden laten zien wat wij als bedrijf kunnen en dat we in Nederland nog steeds in staat zijn om zo’n oud ambacht op deze manier uit te voeren. Het is liefde voor het product, het vak en de stad dat samenkomt in de zilveren Sint-Jan.”

 De zilveren Sint-Jan is een unieke manier om dit prachtige icoon van de stad op de volgende generaties over te brengen. Er zijn nu weer twee oude exemplaren beschikbaar. Interesse? Neem contact op met de penningmeester van Stichting Nationaal Monument Sint-Jan via [email protected].

 

Posts op Twitter