“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

24 apr 2020

Aan het woord: glas-in-lood

In de rubriek ‘Aan het woord’ leert u meer over unieke onderdelen van onze kathedraal. Maak kennis met de glas-in-loodramen.

We zijn met 47. Groot en klein, breed en smal. De één vrolijk en kleurrijk, de ander onheilspellend en donker. Niet te missen. Zo gauw u onze kathedraal binnenstapt, stralen we u tegemoet. Wij zijn de glas-in-loodramen van de Sint-Jan.

Categorie: Nieuws
Geschreven door: Maartje

We zijn vrij jong. De meesten van ons werden bij de grote restauratie in de negentiende eeuw op onze plek gezet. Bijna allemaal ontworpen door Lambert Hezenmans. Men denkt dat we in de middeleeuwen al voorgangers gehad moeten hebben. Maar daar zijn nooit resten van teruggevonden. Dat geldt ook voor de ramen uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. Gelukkig worden wij nu beter beschermd…

Onder ons zijn ook een paar echte jongelingen. Zoals het visioen van Johannes de Evangelist in het noordertransept uit 1966. Zo ook het grote raam in de Mariakapel, achter het beeld van onze beschermvrouwe. Het raam, wat de devotie van Bosschenaren voor Maria laat zien, is in 1953 geplaatst. Onze allerjongste telg stamt zelfs uit de 21e eeuw. Dat ziet u ook terug in het raamwerk. In 2007 plaatste Marc Mulders zijn Laatste Oordeel in het hoofdportaal van onze kathedraal. Zijn werk verbeeldt de hemel, bovenin, en de hel. Links onderin de hel kreeg ook een recent stukje geschiedenis een plek. U ziet daar het eerste vliegtuig dat zich op elf september 2001 in de Twin Towers boorde.

Zo zijn wij allemaal samen onderdeel van een groter verhaal. Kom ons eens bewonderen als u in de buurt bent. We zijn altijd aanwezig. En op zonnige dagen stralen we u nét iets meer tegemoet.

Posts op Twitter