“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

26 nov 2019

Even voorstellen: de nieuwe voorzitter

Per 1 januari 2020 heeft de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan een nieuwe voorzitter: Ton Rombouts. Een naam die vele lezers bekend in de oren zal klinken. Naast dat hij 21 jaar burgemeester was van ’s-Hertogenbosch, is Rombouts inmiddels al een aantal jaar lid van de Eerste Kamerfractie van het CDA.

Categorie: Nieuws
Geschreven door: Maartje

Als je gevraagd wordt om voorzitter te worden van de stichting die zich inzet voor de instandhouding van de Sint-Jan, kun je simpelweg geen ‘nee’ zeggen, vindt Rombouts. In zijn tijd als burgemeester leerde hij hoe waardevol de kathedraal voor veel mensen is. Uit ’s-Hertogenbosch en ver daarbuiten. Gelovig en niet-gelovig.

“De Sint-Jan is één van de belangrijkste monumenten van ons land. Internationaal zie je dat aan de Capitool-reisgids. Daarop staat de kathedraal op de cover afgebeeld. In de Meimaand trekken gildes vanuit de hele provincie naar de Sint-Jan. En in de stad is de Sint-Jan een plek waar mensen komen om een kaarsje op te steken en rust te vinden.”

Een nieuw gezicht in het bestuur
Ton Rombouts treedt toe tot een bestuur met uiteenlopende ervaringen en expertises. “Gelukkig kan ik rekenen op mensen die experts zijn binnen hun eigen gebied.” De oud-burgemeester neemt het voorzitterschap over van Willem van der Schoot. “Willem is een geweldige voorzitter geweest voor de stichting. Alles loopt op rolletjes en hij draagt een spaarpotje aan mij over. Grote hulde.”

Doorgeven aan volgende generaties
“De Sint-Jan is een heel belangrijk gebouw waar we zuinig op moeten zijn.” En dat vraagt om onderhoud. “Als eerdere generaties deze kathedraal konden bouwen, moeten wij toch in staat zijn haar te onderhouden? Dat is de ereplicht van onze generatie: in stand houden wat vroegere generaties met bloed, zweet en tranen hebben opgebouwd. Zodat ook latere generaties er nog rust, inspiratie en kracht kunnen vinden.” Maar de stichting kan dit niet alleen: “Daarvoor zullen we een beroep blijven doen op alle mensen die de Sint-Jan willen steunen.”

Dromen
Ton Rombouts ziet een rooskleurige toekomst voor de Sint-Jan, mede dankzij de steun van de SNMSJ en haar donateurs. Daarom kan hij dromen. Voor de kathedraal, maar ook grootser. Zeker in deze decembermaand, die toch vaak een periode van terug- en vooruitkijken is. “De kersttijd is een mooie tijd om je te bezinnen en nog eens goed na te denken of je genoeg doet voor je omgeving.”

Het mag duidelijk zijn dat we nog veel gaan zien en horen van de nieuwe voorzitter van de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan.

Posts op Twitter