“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

12 May 2019

Al zeventien jaar een lot uit de loterij

Al sinds 2002 steunt de VriendenLoterij de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan. In die zeventien jaar is een hechte samenwerking ontstaan die aan twee kanten zijn vruchten afwerpt. Sabine Woesthoff, Relatiebeheerder Goede Doelen bij de VriendenLoterij, vertelt over het werk van de VriendenLoterij voor de Sint-Jan, de deelnemers aan de loterij die de samenwerking mogelijk maken en waarom de SNMSJ zo’n unieke positie heeft binnen de VriendenLoterij.

Categorie: Nieuws
Geschreven door: Maartje

Deelnemers aan de loterij kunnen meespelen voor goede doelen, zoals onze stichting. Sabine legt uit hoe dat werkt: “Deelnemers aan de VriendenLoterij spelen mee voor mooie prijzen. Tegelijkertijd steunen ze met hun deelname een maatschappelijk doel, zoals de SNMSJ. Van elk lot gaat 50% van de opbrengst direct naar het door de speler zelfgekozen doel.”

Op dit moment spelen al zo’n 2700 mensen mee voor de Sint-Jan. Een groot deel daarvan woont waarschijnlijk in de regio ’s-Hertogenbosch. Maar ook van buiten de Brabantse hoofdstad ontvangt de kathedraal steun. Jaarlijks maakt de VriendenLoterij op het Goed Geld Gala bekend welk bedrag er voor alle goede doelen is opgehaald. Tijdens het gala van dit jaar mocht de SNMSJ een cheque van ruim 250.000 euro in ontvangst nemen.

Acties voor deelnemers
De VriendenLoterij en de SNMSJ organiseren samen verschillende acties om meer mensen te laten meespelen voor het behoud van de Sint-Jan. “De samenwerking met de stichting is heel prettig”, aldus Sabine. “We werken er hard aan om een stabiel, of zelfs groeiend aantal deelnemers mee te laten spelen voor de Sint-Jan.” Deelnemers aan de loterij krijgen bijvoorbeeld unieke privileges. “We hebben bieden af en toe bijzondere rondleidingen in de kathedraal voor de deelnemers. Ook de exclusieve tour door de dakgoten van de Sint-Jan tijdens het Jeroen Bosch jaar was voor veel deelnemers een hoogtepunt.”

Bijzondere uitblinker
Naast 47 goede doelen op het gebied van welzijn en gezondheid steunt de Vriendenloterij ruim 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen uit heel Nederland. “De Sint-Jan is wel een opvallende verschijning tussen de namen. Veel van die organisaties, zoals het Rode Kruis of Natuurmonumenten, werken landelijk. De Sint-Jan staat natuurlijk op een vaste plek. Maar dat is niet terug te zien in de cijfers.”

Sint-Jan in de spotlight
De VriendenLoterij werkt samen met de stichting aan het werven van nieuwe deelnemers. Bekendheid geven aan het werk van de gesteunde stichtingen is een van de doelstellingen van de loterij. Het item in Koffietijd over ‘De trots van ’s-Hertogenbosch’ is hier een mooi voorbeeld van.

Met de stabiliteit van de samenwerking zit het voor nu wel goed. Sabine: “De deelnemers die voor de Sint-Jan meespelen, spelen vaak al lange tijd mee. Eerst bijvoorbeeld voor de grootschalige renovatie die tussen 2000 en 2010 plaatsvond en nu om het monument zo goed mogelijk te behouden.” Via deze weg willen we als Stichting Nationaal Monument Sint-Jan alle trouwe deelnemers die onze Sint-Jan steunen via de VriendenLoterij dan ook heel erg bedanken!

Posts op Twitter