“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

30 Nov 2018

Nieuwe restauratieplannen

Het onderhouden en restaureren van een groot monument als de Sint-Jan vraagt om een planmatige aanpak. De stichting is begonnen met het opstellen van een nieuw tienjarenplan, waarin vast komt te liggen wat er het komende decennium aan onderhoud aan onze Sint-Jan moet gebeuren. Het dak is hier een heel belangrijk onderdeel van. De nieuwe plannen vragen dus ook om nieuwe, doorlopende financiering. Daar gaat de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan zich nóg harder voor inzetten.

Categorie: Nieuws
Geschreven door: Maartje

In het huidige plan, dat loopt tot 2022, wordt elk jaar een volgende travee van de noorderzijbeuk gerestaureerd. Steeds wordt opnieuw bekeken wanneer ieder deel van de travee (weer) aan de beurt is. Daarbij wordt bijvoorbeeld ingeschat wat de levensduur is van het glas-in-loodwerk, het natuursteen en de leistenen dakbedekking.

Natuursteen
Het natuurstenen beeldhouw- en steenhouwwerk aan het schip en de zijbeuken komt grotendeels uit de late 19e eeuw, wanneer de laatste grote restauraties aan de kathedraal plaatsvonden. Dat betekent dat deze stenen tussen de 120 en 140 jaar oud zijn. Dat zie je vooral terug aan de fijner uitgevoerde detailleringen. Die zijn aan het verslijten. In sommige gevallen aan zijn ze aan herstel of vervanging toe. Het zijn dan ook met name deze onderdelen die aan restauratie toe zijn.

De ramen en het dak
Ook het glas-in-lood en de leistenen dakbedekking verdienen aandacht. Voor de glas-in-loodramen is de oplossing eenvoudig, vertelt de restauratiearchitect. Met het aanbrengen van voorzetbeglazing nadat het lood vervangen is en de ruitjes hersteld, blijft het glas beduidend langer heel. De winddruk op de glazen wordt daarmee namelijk aanzienlijk verminderd. De leistenen op het dak naderen het einde van hun levensduur. Elke keer als het flink stormt, vallen er leien tussen de bedekking uit. Deze worden dan provisorisch gerepareerd. Ook breken er steeds meer leien, doordat de steen op den duur steeds brozer en kwetsbaarder wordt. De restauratie van de daken is een mega-operatie die een heel groot deel van het budget opslokt. Het gaat om een investering van rond de twee miljoen euro, die ervoor zorgt dat het dak van de kathedraal weer tachtig jaar vooruit kan onder een regulier onderhoudsprogramma.

Financiering
Het onderhouds- en restauratieplan loopt letterlijk om de Sint-Jan heen. Van de toren, via de Mariakapel richting het noordertransept. Wanneer het huidige plan in 2022 afloopt sluiten we een fase van aanzienlijke werkzaamheden af. Maar de volgende fase staat dan meteen al voor de deur. Uit het plan dat nu wordt opgesteld wordt al duidelijk dat er in die periode een aantal grotere onderdelen van de kathedraal, zoals het dak, toe zijn aan restauratie. Om dit restauratieplan rond te krijgen, zijn extra financiële middelen nodig. Met deze middelen kan het werk aan de Sint-Jan de komende jaren op de juiste manier en met de beste materialen voortgezet worden. Want alleen dán kunnen we de instandhouding van de kathedraal waarmaken.

Dit geld hopen we deels te ontvangen uit subsidies, maar ook uit ‘eigen’ geld van de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan. Dat betekent waarschijnlijk dat we gemiddeld circa 370.000 euro per jaar nodig hebben om de nieuwe plannen uit te kunnen voeren. Hoezeer de restauratie nodig is, kunt u zien op de foto’s bij dit artikel. Als stichting gaan wij daarom de komende jaren alle zeilen bijzetten om onze Sint-Jan volop te laten stralen. Zodat we ervoor kunnen zorgen dat ons prachtige monument voor iedereen te bezoeken en bezichtigen blijft. In volle glorie.

Wilt u weten wat u kunt bijdragen aan het behoud van onze Sint-Jan? Kijk dan eens op onze website www.sint-jan.nl, of neem contact met ons op via [email protected] of (073) 681 49 33.

Foto: Aan fijne detaillering is de verwering goed te zien 

 

Posts op Twitter