“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

07 Nov 2017

Zilveren Sint-Jan uniek staaltje vakmanschap

Om de restauratie van de Sint-Jan te bekostigen, zijn allerlei initiatieven genomen. Een, ook letterlijk, schitterend idee was dat van het vervaardigen van een ‘Zilveren Sint-Jan’. Venrooy Goud- en Zilverindustrie uit ‘s-Hertogenbosch nam zo’n vijftien jaar geleden het initiatief tot de vervaardiging van een unieke zilveren replica van de kathedraal, schaal 1:800. Een project waar met veel liefde voor de Sint-Jan aan is gewerkt.

Categorie: Sint-Jan in de media
Geschreven door: Maartje

De Zilveren Sint-Jan was een initiatief van een speciale stichting die de zeldzame zilveren replica’s op de markt bracht. Een deel van de opbrengst ging naar de stichting Nationaal Monument Sint-Jan. De zilveren replica’s zijn destijds aangeschaft door een doelgroep van echte liefhebbers en collectors die daarmee ook de restauratie stevig hebben ondersteund.

Keurmerk

“We zijn onder de indruk van de liefde en het vakmanschap waarmee deze zilveren Sint-Jan is vervaardigd. Dat doet je denken aan het vakmanschap waarmee de Sint-Jan eeuwen geleden is gebouwd”, aldus Willem van der Schoot, voorzitter van de stichting Nationaal Monument Sint-Jan. De tot in detail nagemaakte replica doet recht aan de grote cultuurhistorische waarde van de Sint-Jan en is een staaltje pure vakmanschap. Maar liefst vier jaar lang werkten de graveur en zilversmeden van Venrooy aan ‘De zilveren Sint-Jan’. Het grote vakmanschap, de precisie en het oog voor detail waarmee gewerkt is, was voor WaarborgHolland zelfs aanleiding om de replica te voorzien van een vijfde keurmerk. Dit zogenoemde ‘gelegenheidskeur’ wordt slechts zelden verleend.

Luidpoort

Een van de replica’s staat overigens te schitteren in een speciale vitrine in de Luidpoort van de Sint-Jan, de entree aan de Torenstraat. Die is daar een kleine vijf jaar geleden neergezet om aandacht te vragen voor de restauratie. “We willen de Sint-Jan doorgeven aan volgende generaties. Met dit bijzondere kunstwerk nodigen we mensen uit een bijdrage te geven. Dat kan een of twee euro zijn, maar ook briefjes. Stop je het in het blok, dan baadt de Sint-Jan in het licht. De zilveren replica staat op een oude plattegrond van de stad, met daaromheen een tekst. Laat de Sint-Jan stralen, nu en in de toekomst. Dat is onze uitnodiging aan de bezoekers.”

Beperkte oplage

De zilveren Sint-Jan is vervaardigd rond 2006 in een zeer beperkte oplage van een kleine honderd exemplaren, elk voorzien van een uniek volgnummer. De replica werd geleverd in een door kunstenaar Theo Valk ontworpen glassculptuur of in een chique houten coffret ontworpen door maquettebouwer Arjen Veenman.

De stichting Nationaal Monument heeft momenteel één van deze bijzondere kunstwerkjes beschikbaar. Graag informeren wij u over dit recent vrijgekomen exemplaar. Dit is een unieke mogelijkheid om alsnog zo’n prachtexemplaar in uw bezit te krijgen.

Belangstellenden kunnen zich melden via [email protected].

Posts op Twitter