“Onze” Sint-Jan in het nieuws

Actueel

Categorie

Artikel

07 Nov 2017

Boekwerk over bouwgeschiedenis Sint-Jan

De Sint-Jan en zijn vermaarde sculpturen zijn in veel originelere staat dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek naar de bouwgeschiedenis en bouwsculptuur van de kathedraal door bouwhistoricus Ronald Glaudemans. Het staat in zijn boek: De Sint-Jan te ‘s-Hertogenbosch – Bouwsculptuur en bouwgeschiedenis.

Categorie: Nieuws
Geschreven door: Maartje

De bouwhistoricus is met het onderwerp gepromoveerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Gloudemans is werkzaam bij de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Zelfde onderdelen vernieuwd

Omdat de beelden van kwetsbaar natuursteen zijn gemaakt, is veel van de bouwsculptuur van het exterieur bij restauraties vervangen. De Sint-Jan is in Nederland dan ook mede bekend om het feit dat hij vrijwel altijd in de steigers staat. Maar volgens Glaudemans blijkt uit zijn onderzoek dat er, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veel van het authentieke beeldhouwwerk bewaard is gebleven. Glaudemans verklaart dit doordat tijdens de vele restauraties, vaak dezelfde zwakke onderdelen zijn vernieuwd. Dat bouwwerk is dus nog te zien aan de kerk, maar ook in het Sint-Jansmuseum De Bouwloods.

Integraal beschreven

In dit boek krijgt de rijke, maar steeds sterk onderbelichte bouwsculptuur van de kerk alle aandacht. Niet alleen wordt het middeleeuwse beeldhouwwerk integraal beschreven. Ook wordt het chronologisch gepresenteerd in de context van de boeiende bouwgeschiedenis van de kathedraal. Dit levert niet alleen nieuwe perspectieven op de geschiedenis van het gebouw, het geeft soms ook een verrassende kijk op de datering van het beeldhouwwerk. Glaudemans heeft voor het eerst alle middeleeuwse sculptuur van de Sint-Jan beschreven en gedateerd. Dat deed hij door op basis van 3D-visualisaties van de kathedraal een sluitende bouwgeschiedenis te reconstrueren. In het boek worden 566 bouwsculpturen uit de periode 1250-1550 beschreven.

De Sint-Jan te 's-Hertogenbosch : Bouwgeschiedenis en bouwsculptuur 1250-1550
W Books | Zwolle 2017 | ISBN 94-6258-001-4.  Het boek kost 39,95.  

Posts op Twitter