Een Wonderlijke Klim

Nieuwe editie

Heb je fijne herinneringen aan 'Een Wonderlijke Klim' in 2016? In 2023 gaan we het dak op! Lees hier alle informatie over de editie van 2023.

 

Terugblik Wonderlijke Klim

Een Wonderlijke Klim, het was een unieke ervaring en enorm succes!

De steigers zijn afgebroken en de loopplanken zijn uit de dakgoten verwijderd. We weten het zeker, de 96 luchtboogbeelden gaan al die aandacht nog missen. We kijken met veel genoegen terug op een uiterst succesvol evenement. Bijna 125.000 mensen hebben van 5 maart t/m 30 oktober 2016 ‘Een Wonderlijke Klim’ bezocht. Vanzelfsprekend zijn we er trots op dat we deze beleving zoveel mensen hebben kunnen aanbieden. Maar we zijn de bezoekers ook dankbaar omdat de opbrengsten ten goede komen aan de doorlopend noodzakelijke restauratiewerkzaamheden van ‘onze’ Sint-Jan.

 Een Wonderlijke Klim

96 luchtboogbeeldjes, tot in het kleinste detail uit natuursteen uitgehouwen, op 25 meter hoogte vanaf de grond bijna niet te zien.... Maar in 2016, toen 's Hertogenbosch de 500e sterfdatum van stadsgenoot Jheronimus Bosch herdacht, kreeg het grote publiek de unieke kans door de dakgoten van de Sint-Janskathedraal te lopen. Acht maanden lang kon men de eeuwenoude beeldjes uit de tijd van de Bossche Meesterschilder van dichtbij bewonderen.

 Een Wonderlijke Klim

Samen met een gids werd de klim naar de tijd van Jeroen Bosch ondernomen. De 16e eeuwse beeldjes hebben uiteenlopende onderwerpen, zoals fabeldieren, muzikanten, potsenmakers en verschillende monsters. Jeroen Bosch maakte in zijn schilderijen veel gebruik van hybriden: wezens die uit delen van verschillende dieren bestaan. Dat was ook van dichtbij te beleven in de monsters, draken en fabeldieren die de luchtbogen van de Sint-Jan op 25 meter hoogte sieren.

 Een Wonderlijke Klim

De wandeling door de dakgoot gaf niet alleen een uniek zicht op de luchtboogbeeldjes. De architectuur van de Sint-Jan wordt ook op een andere manier beleefd, zoals  de diverse bouwstijlen, het gebruik van de 35 verschillende soorten natuursteen en de bouwconstructie. De door vlonders goed toegankelijk gemaakte brede dakgoten, omringd door veilige natuursteen hoge borstweringen, gaven daarbij ook nog eens een adembenemend uitzicht over de stad en natuurgebied Het Bossche Broek. 

 

 

Opening Wonderlijke Klim